Monday, December 13, 2010

Ikan Bawal Masak Sos

font-family: Georgia,"Times New Roman",serif;">
Salam Sejahtera....

Hari ni Cik Abang bawa balik ikan bawal, pikir punya pikir apa yang aku nak masak dengan ikan ni haa.... Budak-budak ni tak suka sangat makan ikan, tak suka yang pedas2...hmm akhirnya buat Ikan Bawal Masak Sos je lah. Senang, habis cerita.

Sebenarnya teringin nak masak macam2. Tapi bahan2 dapur aku semua dah balik kedai...(out of stock). Kadang2 tu kan aku teringin nak ada stok barang dapur macam kat hotel tu...nak masak ja capai...capai ja terus masak.....emmmm....tak best macam tu...lagi best kalau,...nak makan ja order...order ja terus makan. Hmmm. kan nikmat hidup kalau macam tu...hehehe. (gelak berangan....)




 Ikan Bawal Masak Sos

Bahan2 nya:

1.   1 ekor Ikan Bawal
2.   Sedikt garam*
3.   Sedikit Kunyit Serbuk*
4.   1 sudu besar Tepung Jagung*
        
5.   1 1/2 inci Halia Muda (diracik halus)

6.   2 biji Tomato dibuang biji**
7.   1/2 labu Bawang Besar**
8.   3 ulas Bawang Putih**
9.   3 ulas Bawang Merah**
10.  2 biji Limau Kasturi (dibuang biji)**
           - ** Dikisar bersama.

11.   5 sudu besar Sos Cili
12.   2 sudu besar Sos Tomato
13.   2 sudu besar Sos Tiram
14.   1 sudu kecil Kicap Pekat
15.   1/2 sudu kecil Lada Sulah
16.   1 sudu besar tepung jagung dibancuh bersama 1/2 cawan air (jika perlu. untuk memekatkan kuah)
17.   Garam, gula dan serbuk perasa
18.   Minyak untuk menggoreng dan menumis.


Cara2 membuatnya:

1.   Gaulkan ikan dan bahan bertanda *. Gorengkan sehingga garing.
2.   Dalam kuali lain, panaskan 2 sudu besar minyak dan tumiskan halia muda yang diracik sehingga naik bau.
3.   Masukkan bahan yang dikisar, dikacau lagi sehingga sebati.
4.   Masukkan Sos Cili, Sos Tomato, Sos Tiram, Kicap Pekat dan Lada sulah. Kacau sehingga masak.
5.   Akhir sekali masukkan air tepung jagung (jika perlu), garam, gula dan perasa. Jika suka masukkan baki 1/2 Labu Bawang besar yang dihiris bulat. Curahkan kuah tadi ke atas ikan yang telah digoreng, sedia untuk dihidang. 


pst: Limau Kasturi yang menyedapkan lagi rasa dan aroma. Tak perlu kupas kulitnya, biji sahaja yang dibuang...



 Limau yang dihiris2 tu hiasan je.....



Close up sket halia yang diracik tu....

Sehingga Bertemu Lagi....

2 comments:

  1. laparrrrrnya aku melihat gambar2 makanan kak rose ini!!! aduuii... mok p momom luk lha!! ngee~

    ReplyDelete
  2. apa kata cuba masak resepi ni...sedapppp. Tak caya cuba laa

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...